čtvrtek 5. června 2008

O prvních dojmech po návratu a cestování po Laponsku

Nestíháme, takže jen stručně:

Jsme zpátky v Čechách. První dojmy: Praha je nádherná. Je tu teplo, příjemný ruch a v noci tma! K jídlu vepřo knedlo zélo a dobrej chleba. Doma televize a z rádia zní čeština. Hospoda se zahrádkou na každém rohu, placené parkování a nový Lidl 500 m od baráku. Na ulici staré tramvaje s milým cinkáním. Metro jezdí do Letňan. Ve škole je narváno a všude se zjevují staří známí. Lidé se dívají do očí a jsou nezvykle usměvaví - možná je to tím pěkným počasím.

Poslední dva týdny v květnu byly ve znamení cestování po Finsku. Byli jsme v Laponsku a navštívili dva největší národní parky. Viděli jsme soby, polární lišky, koroptve a zajíce. Byli jsme 300 km za polárním kruhem, zažili jsme sníh i krásné jaro a bílé noci. Spali jsme na sněhu ve stanu v letních spacácích, přespávali ve volně přístupných chatkách, strávili pár dní v příjemném srubu u jezera. Chodili jsme v sobích stopách, bořili se po kolena do sněhu a udili se v chatce postavené na principu týpý. Zuby jsme si čistili v potoce a pili roztátý sníh. V kadiboudách jsme místo airwicku používali březovou kůru. Koupali jsme se v potoce, když se pod náma probořil sníh nebo když jsme sklouzli z úzký lávky. Lezli jsme po skalách a pozorovali, jak se o ně voda rozbíjí. A spoustu, spoustu, dalšího.

Až najdeme chvilku, tak napíšeme víc. Taky se můžete těšit na spoustu fotek. Pobyt v Helsinkách už máme za sebou, ale tenhle blog stále žije a určitě ještě přibyde pár článků. Jsme plni dojů (pozitivních i negativních), takže psaní rozhodně není u konce.

2 komentáře:

Luban řekl(a)...

Teeeeda, welcome home!
Trochu závidím, že jsem přišel o Finské léto a nějaké to trekování po Laponsku tak snad příště.

Mějte se a třeba zase někdy...
Luboš

Anonymní řekl(a)...

Chápu, jak ti asi Česko přijde domácké .-D Máte krásné zážitky