úterý 6. listopadu 2007

Tallinn

V pondělí jsme byli na výletě v hlavním městě Estonska - v Tallinnu. V sedm ráno (což bylo neuvěřitelně brzy vzhledem k tomu, že obvykle vstáváme kolem jedenácté) jsme se sešli s jedním Čechem, dvěma Slovákama a jedním Rakušákem v Helsinském přístavu. Za hodinu vyplouval náš trajekt.

Chvíli po vyplutí mě a Toma přepadl ukrutný hlad, který byl podpořen vůní snídaně podávané na trajektu. Chvíli jsme váhali, ale nakonec jsme neodolali a zaplatili si obrovskou snídani formou švédských stolů. Čekala nás totiž tří a půl hodinová plavba a na následné hledání hospody v Tallinu bychom už neměli sílu.

Naši spolucestující takto pragmaticky neuvažovali, takže po příjezdu do Tallinnu jsme začali hledat místo, kde by se mohli najíst. Nakonec jsme neodolali lákání sličné děvy oblečené ve středověkém plášti. V historických kostýmech byla i obsluha a restaurace měla velmi příjemnou atmosféru podbarvenou dobovou hudbou. Po jídle jsme konečně mohli s klidem vyrazit po památkách.

Tallinn je město z 12. století, které během své historie patřilo Estonsku, Dánsku, Švédsku, Rusku a po rozpadu Sovětského svazu se stalo hlavním městem Estonské republiky. Ve finštině i v estonštině se jméno Tallinn vysvětluje jako "dánská tvrz" (taani linn), "rolnické město" (talu linn) nebo "město Beránkovo" (Tall-linn).

Z pamětihodností stojí za zmínku pevnost s hradbami dlouhými 2,5 km a vysokými až 16m, které ve své době patřily mezi jedny z nejdelších ve středověké Evropě. Velkou dominantou Tallinnu je ortodoxní katedrála Alexandera Nevskyho postavená v roce 1900. Za zmínku stojí také gotická katedrála Panny Marie a kostel sv. Olafa, jehož věž vysoká 124m se tyčí vysoko nad městem a ze které je údajně krásný výhled na město a přístav.

Historické centrum Tallinnu nás překvapilo svojí malou rozlohou a liduprázdností. Působilo na nás spíše jako maloměsto než jako hlavní město. Procházeli jsme se malebnými uličkami a každou chvíli se před námi objevoval kostel nebo chrám, kterých je ve starém městě kolem jedné desítky. Na závěr jsme si prohlédli město z vyhlídky a spěchali zpět do přístavu a na trajekt.

V bezcelní zóně na trajektu jsme nakoupili piva a další alkoholické nápoje, přesně tak, jak to dělají Finové. Ve Finsku je velmi drahý alkohol, takže ho Finové nakupují na lodích. Nejčastěji kupují piva balená po 24 plechovkách. Velmi vtipný pohled se pak naskýtá při vyloďování, kdy každý druhý pasažér za sebou táhne speciální vozíček naložený několika baleníma piv.

Fotky si můžete prohlédnout zde.

Kris

Žádné komentáře: