středa 6. února 2008

Jak nás silná koruna připravila o 10 000 :-(

Nikdy jsem si neuvědomila, jak velký dopad na nás může mít kurz koruny. Její posílení se nás tentokrát dotklo velmi citelně.

V rámci programu Erasmus dostáváme grant na pokrytí nákladů spojených se studiem v zahraničí. Většina peněz pochází z prostředků EU a MŠMT. Právě tyto peníze máme ve smlouvě uvedené v eurech, ale protože naše účty jsou v korunách, tak se eura nejprve přepočítají na koruny podle aktuálního kurzu.

Peníze nepřichází každý měsíc, ale na začáku a v půlce pobytu. Druhá část musela přijít jako na potvoru zrovna v době, kdy koruna nebývale posílila. Tímto způsobem přijdeme každý o cca 5000 Kč v porovnání s tím, kolik bychom dostali, kdyby kurz koruny vůči euru neklesl. Kdybychom to tušili, tak si zařídíme konto v eurech :-(. Kdyby chyby...

Kris

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vy jste už dostali druhou část peněz? Ty milé pani v "evropské kanceláři" ještě nedávno tvrdily, že druhá splátka bude někdy v březnu nebo v dubnu a já jsem taky ještě nic nedostal. No a nedělal bych z toho takovou tragédii, protože zatím jste nepřišli ani o korunu: kdyby bylo euro dražší, dostali byste o 10.000 Kč víc, ale zároveň (protože všechno platíte v eurech) byste taky o těch 10.000 Kč víc utratili kvůli horšímu kursu. Jedině že by koruna v budoucnu zase oslabila, ale s tím moc nepočítám.
Nejhůř jsou na tom lidi, co si někdy v září založili účet v eurech, na něj převedli tehdy získanou finanční podporu s kursem nějakých 27,60 Kč/euro a teď jenom skřípou zubama, protože euro je už skoro o dvě koruny levnější.

Ananasovci řekl(a)...

Ahoj Dane,

peníze na účte zatím ještě nemáme, ale (snad) už brzo mít budeme. Přišel nám od "evropský kanceláře" email o tom, že nám budou v nejbližších dnech odeslány..

S kurzem máš Dane pravdu.
Rozdíl kurzu se projeví pouze pokud ti nějaký eura zbydou (čili pokud neutratíš celej grant). Tenhle případ jsi asi zahrnul ve slově "zatím".

Takže pokud nám nic nezbyde, o nic nepřijdeme. Pokud zbyde, přijdeme díky posílení kurzu koruny asi tak o dvě kačky na každym ušetřenym euru.
A podobně pokud někdo dostal na svůj *euroúčet* celou první splátku grantu v eurech, je mu kurz lhostejný, pokud neplánuje, že mu z grantu něco zbyde. Což z tý první poloviny grantu obvykle nezbyde :-)

Já bych teda spíš řekl, že nejhůř je na tom ten, komu první část grantu přišla na *korunovej účet* a on okamžitě celej grant poslal na svůj euroúčet (do ciziny). Protože pak provedl konverzi za vysokej kurz. Kdyby býval poslal jen část a zbytek nyní, dostal by za své koruny více eur. Pokud je to navíc šetřílek, tak tratí podruhý (viz. výše) :-)

Naopak nejlíp je na tom ten, kdo má korunovej účet a všechny platby provádí přes platební kartu přiřazenou k tomuto účtu, protože na klesajícím kurzu eura vydělává (tím víc, čím pomaleji svůj grant utrácí)..

Tomáš

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Tome.

Přesně souhlasím s tím, co jsi napsal. A jako bonus připojím výtah ze soukromého "finančního auditu" za období 6. ledna až 5. února: výdaje 506 euro (včetně kolejného 250 euro, ale bez zimníku za 99 euro :-). Finanční příspěvek programu Erasmus je 440 euro měsíčně.

Tomas Juraska řekl(a)...

Proces trochu viac matematicky:
Peniaze som dostal 14.08., s nakupnym kurzom v csob 27,05. Peniaze som si nechal previest 4.12., s predajnym kurzom 26,76.
1800eur * 27,5 = 49500 czk
49500czk / 26,75 = 1850eur
polatky za prenos cirka 300 czk.
Zisk = 50 eur - 300 czk. Dakujem za posilnujucu cesku korunu, ktora nas samozrejme o peniaze neobera, prave naopak.

Ananasovci řekl(a)...

Tohle je ale něco jinýho, o tom sme se tu nebavili.. BTW vydělat se dá na všem, jak na růstu, tak na poklesu, kdo se trochu zajímá o burzu, jistě mu je jasné, jak..

Luban řekl(a)...

No každopádně nedá mi to si rejpnout, protože i já, kdo tam jel na ubohé 4 měsíce jsem si zařídil bezplatný eurový účet u Nordei... :-)

Ananasovci řekl(a)...

Účet u Nordei máme samozřejmě taky. Ale v době, kdy se podepisovala finanční dohoda, tak jsme ho ještě neměli (bylo to několik měsíců před odjezdem do FI). Do finanční dohody jsme museli uvést účet, na který chodí peníze z grantu. Dali jsme tam běžný účet České spořitelny, který máme v korunách. Přišlo nám prostě v té době zbytečné zařizovat si euroúčet u některé české banky (které rozhodně nejsou bezplatné jako tady). A změnit účet uvedený ve finační dohodě už dodatečně nejde.

Kris