sobota 6. října 2007

Pár dalších postřehů o Finsku a Finech

Třídění odpadu se stává běžnou věcí i u nás. Ale narozdíl od ČR se tady netřídí plasty (plastové lahve jsou vratné a za igelitky se v obchodech platí), zato se třídí bioodpad. Do něho patří nejen zbytky jídla, ale i ubrousky, papírové obaly od vajíček apod. Dokonce i v menze mají popelnici, do které se z talířů odstraňují nedojedené zbytky. Z bioodpadu se vyrábí kompost. Zálohované jsou nejenom skleněné lahve, ale i plastové lahve a plechovky.

V papírnictví jsme hledali čtverečkované sešity a zjistili jsme, že tu nemají normální čtverečky, ale obrovské čverce :-).

O Finech se říká, že jsou velmi tiší, mluví málo a k věci. Máme jednoho finského spolubydlícího a když je na koleji, tak to většinou ani nevíme. Jediné, podle čeho to zjišťujeme jsou jeho dveře, které mívá nepatrně pootevřené. Na ulici se Finové vyhýbají očnímu kontaktu.

Finové nepijí alkohol průběžně jako Češi, ale nárazově a hodně. Příležitost k pití si vždycky najdou. Je to pro ně jakýkoliv svátek, začátek a konec školního roku apod.

Velmi populární mezi Finy jsou plavby trajektem do Stockholmu nebo Talinu. Důvodem je nákup levného alkoholu a párty na palubě. Obvykle se hned následující den jede zpět a párty se opakuje.

Finové hodně trpí poruchou příjmu laktózy, a proto je možno všude sehnat všechny mléčné produkty bez obsahu laktózy. Možná to mají z obrovského množství mléka, které se tu pije. Mléko většinou doprovází jakýkoli běžný oběd a večeři a je k dispozici i v menze.

Populární je lékořice (pendrek) a vyrábí se tu i likér s její příchutí - salmiakki.

Existují čtyři přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže a těstoviny.

Kuchyňská linka nad dřezem je jeden velký vícepatarový odkapávač. Takže se umyté nádobí rovnou strčí do kredence a je to. Velmi praktické.

U umyvadla bývá obvykle malá ruční sprška. Velmi praktické např. pro opláchnutí umyvadla, spláchnutí podlahy nebo třeba vyprání tašky špinavé od vylitého jogurtu :-).

Ze zákona jsou obchody v něděli a o svátcích zavřeny. Některé mají sice výjimku, ale v neděli se tady prostě nenakupuje :-).

Rušné město tu prakticky neexistuje. Finská populace je velmi řídká (17obyv./km2).

Finština nemá budoucí čas (Finové asi žijí pouze přítomností).

Další finské zvláštnosti, o kterých jsem psala dříve, najdete zde.

Kris (a Tomovy připomínky)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jj,odkapavac je velmi prakticky, nastesti, stejne jako drezova "sprska" ci na wc bideta, jiz dorazil i do CR.

Ananasovci řekl(a)...

Fakt dorazil do ČR? Ještě jsem to neviděla... Říkala jsem si, že bych ten odkapávač domů taky chtěla, ale když je v kuchyni myčka, tak to zas tak potřeba není.