čtvrtek 18. října 2007

Seznamujeme se s finským spolubydlícím

Je to tak. Konečně jsme se lépe seznámili s naším domorodým spolubydlícím. Za měsíc a půl, co tu všichni bydlíme, jsme s ním do včerejšího večera promluvili sotva pár slov. Stav, kdy se mlčky míjíme v kuchyni, se ale začal radikálně měnit. A to v okamžiku, kdy se nás zeptal, zda nám nevadí, že si pozval pár kamarádů. Zatímco jsem vařila večeři, tak si tito kamarádi střídavě chodili pro pivo do lednice. S rostoucím promile v krvi začali být stále sdílnější. Nakonec jsme zkončili u Jaakka (náš spolubydlící) v pokoji, kde se konala tzv. rozjížděcí párty.

Jelikož je ve Finsku velmi drahý alkohol a ještě dražší v nějakém klubu, tak si finové udělají obvykle nejprve párty doma a teprve pak vyrazí do města. A to byl i včerejší případ. Jelikož jsme se ale potřebovali učit finštinu, tak do klubu nás už nedostali (i když snaha byla...).

Zajímavé bylo zjištění, co vědí Finové o Čechách. Jako první je samozřejmě napadla Praha, kterou někteří znali a tvrdili, že je nádherná. Hned následovala diskuze o českém pivu. Ve Finsku je pivo velmi oblíbený nápoj a je zde k dostání i spousta českých značek, které jsou považovány za kvalitní a dobré pivo. Nejoblíbenější je tu Kozel a Finy obvykle velmi překvapí jeho opravdu nízká cena v Čechách. Smozřejmě padla zmínka i o hokeji a také o škodovkách.

Finy velmi překvapilo, jaký je zájem českých studentů o studium ve Skandinávii. Museli jsme jim proto vysvětlit, že je to pro nás svým způsobem exotika a hlavně místo, kam se obvykle o dovolené nepodíváme. Místo s nádhernou přírodou, klidem a zároveň v Evropě, takže celkem snadno dosažitelné.

Jelikož jsme se zmínili, že se učíme finsky a občas jsme pronesli i pár slovíček, chtěli ukázat naši učebnici. Přišla jim docela vtipná (hlavně prý to, jak se učíme spisovnou finštinu). Když ale spustili svojí rodnou řečí, byli jsme schopni rozeznat sotva pár slov. Ale lepší něco než nic :-). Musíme se ještě hooodně učit.

Na závěr jsme byli pozváni na slavnostní oteření nového bytu, do kterého se nastěhoval jeden z našich nových známých. Prý musíme určitě přijít. Že si pro nás dojede. Neuvěřitelná přeměna tichého spolubydlícího a jeho kamarádů.

Kris

1 komentář:

Francesco řekl(a)...

Tak koukám, že povědomí o Česku je všude podobné - Praha, pivo, hokej, Škodovka, fotbal...italští spolupraktikanti jsou do fotbalu opravdu zapálení, Andrea je vášnivý fanoušek AC Milan, kde hraje i Marek Jankulovski, kterého velmi vychvaloval...a když už jsme u fotbalu, po kvalifikačním utkání Česko-Německo, jsem byl jeden z mála veselých lidí v Německu..no hned druhej den po ránu vběhla do labu, kde sedim, německá takypraktikantka Claudia (nikoli Schiffer:-) a pěkně jsem to schytal, že měla kvůli našim fotbalistum zkaženej večer...:-)))