pondělí 1. října 2007

Finské zvláštnosti aneb co se nám může zdá "divné"

Jiná země, jiné zvyky... Rozhodli jsme se napsat o těch drobných, na které člověk naráží téměř každý den, ale o kterých se z žádných průvodců nedozvíte.

Už krátce po příjezdu jsme zjistili, že ne všechna okna mají kličky na otevírání. Ne, že by tu existoval nějaký jiný mechanismus otevírání. Jen ty kličky jsou většinou odšroubované a na otevření okna se používá jedna jediná.

V ochodě nás stále překvapuje způsob, jakým se provádí placení platební kartou. Prodavači nekontrolují pin ani podpis a karta se zřejme ani on-line neověřuje. Proto je placení velmi rychlé (možná i rychlejsí než za hotové) a lidé ho využívají mnohem častěji než u nás.

Další zvláštností je stěhování Finů na kolej. Pokoje pro Finy jsou bez nábytku, takže příjezd typiského Fina na kolej vypadá tak, že přijede dodávka nebo alespoň auto s přívěsem a celá rodina začne stěhovat :-).

Kapitolou samu pro sebe jsou dveře. Nedají se totiž normálně zamknout (klíčem jako u nás), ale pouze zabouchnout. Dveře mají dva režimy, které se přepínají takovým mini čudlíčkem na zámku. První režim je normální, po zavření se dají dveře otevřít klikou bez použití klíče. Druhý režim je zamykací. Dveře se zavřením zabouchnou a k jejich otevření je nutný klíč. Velmi mnoho cizinců si zabouchne klíč uvnitř pokoje, než si na tento systém zvyknou. Taky se nám to už podařilo...
Ale to ještě není vše. Dveře se odemykají vždy doprava, takže občas také směrem k futru (což je přesně opačně než u nás).

O MHD a zastávkách na znamení jsem už psala. Tak jen stručně: všechny zastávky MHD jsou na znamení. Zastávky se nehlásí ani jinak nepíší. Na mapě nejsou uvedena jejich jména. Takže to chce opravdu slušnou znalost místa nebo dobrou přípravu cesty...

Poslední zvláštnost, která mě teď napadá, je to, že téměř všechna města, čtvrtě a dokonce i ulice mají dvojí názvy. Jeden je finsky, druhý pravděpodobně švédsky.

Všude tu také jezdí na kolech, ale to je možné vidět i v jiných zemích.

O Finech a o saunách zase příště...

Kristýnka

3 komentáře:

Bára řekl(a)...

Ten druhy jazyk je urcite svedstina. Oni ji maji jako druhy uredni jazyk.

Unknown řekl(a)...

1. Este doplnim, ze tu je problem nakupovat potraviny v nedelu.

2. Su ludia co si myslia, ze ked vedia madarsky, tak s Finmi aspon trosku pokecaju...Omyl! Fini si niekedy nerozumeju ani sami navzajom.

3. Pokial mam dobre info tak aj vyuka na strednych skolach je vo svedstine(ak nie je, tak este donedavna urcite bola).

4. Su dost introvertni a prejavuje sa to hlavne pocas zimnych mesiacov kedy je veeeela tmy.

5. Alkohol sa da kupit len v statom vlastnenych obchodoch "Alko" a su to brutalne palky...

6. V kazdych potravinach su vyherne automaty a vytazok z nich ide statu a prispieva na rozvoj kultury.

7. Zalohuju este aj plechovky od piva a vlastne od vsetkeho.

8. Vevericky zautocia akonahle clovek vytiahne nejaky keks :-)

9. Cele Finsko je jedna velka skala s furou jazier a ziadnymi horami.

10. Tesim sa domov ! :)

Ananasovci řekl(a)...

Díky za další zajímavé postřehy :-). Výherních automatů v obchodech je tu vážně hodně. Ale netušili jsme, že výtěžek jde na kulturu. Jednu veverku si tady ochočujeme (viz další příspěvky na blogu a fotky na picase). Taky jsem napsala ještě jeden trochu obsáhlejší článek: Postřehy o Finsku a o Finech.

Kris