neděle 2. září 2007

Cesta na sever

A je to tady. Jedeme na erasmus do Helsinek. Pro všechny, koho zajímá, co tu děláme a jak se máme, budeme psát tenhle blog.

První zážitky máme už z cesty do Helsinek. Rozhodli jsme se cestovat autobusem z Prahy do Stockholmu a odtud trajektem do Helsinek. Cesta je to sice o dost delší než letadlem, ale má svá kouzla a nemalé výhody. Hlavní výhodou je neomezená váha zavazadel, což bylo vzhledem ke stěhování na 8 měsíců docela důležité kritérium, podle kterého jsme vybírali způsob dopravy. Další velkou výhodou je nížší cena. Ale hlavně jsme zažili noční plavbu luxusním trajektem.

Na trajektu byla zajímavá směsice lidí. Byli tu cestovatelé jako my s velkými kufry (aly ty naše byly stejně největší), mládež, která se jela bavit na diskotéku a lidé ve společenských šatech.

Večer jsem byla na svém prvním karaoke v životě. Nejvíc mě zaujala jedna malá slečna. Suveréně si stoupla na pódium a začala zpívat. Ale nebyla to žádná písnička "skákal pes přes oves". Byl to pořádný rockový nářez. Později vystřídala karaoke diskotéka.

V noci jsme se dostali dál od pobřeží. Když jsme vyšli na palubu, překvapil nás silný vítr. Klukům se po krátkém boji podařilo dostat na záď. Byla docela legrace pozorova dívky v šatech a v podpadcích, jak bojují s větrem.

Po cestě autobusem jsem byli trochu unavení, tak jsme zalezli do kajuty a šli spát. Naše kajuty byly ty nejlevnější, takže byli pod čárou ponoru a bez oken. Bylo trochu strašidelné poslouchat, jak loď vrže a čas od času něco kovového silně naráží do trupu. Pohupování na vlnách nás ale naštěsí brzo uspalo. Ráno jsme se probudili krásně svěží a cestu trajektem jsem zakončili obrovskou snídaní.

V přístavu si nás vyzvedli místní studenti a doprovodili nás do kampusu a do našich pokojů. Helsinki nás přivítaly jemným deštěm...

Fotky z trajektu

Kristýnka

Žádné komentáře: