pátek 14. září 2007

Studenti na TKK

Studenti mají ve Finsku svojí vlastní kulturu, která se může na různých univerzitách velmi lišit. Tady na TKK má dokonce i své jméno - Teekkarikulttuuri. Teekari je slovo, které se týká každého studenta techniky.

Studenti v době slavností (např právě teď na začátku školního roku) chodí ve svém "studentském kroji" - haalaritu. Je to takový obleček, který připomíná montérky. Každá fakulta má svou vlastní barvu. Můžeme vidět modré (nejvíce vypadají jako montérky), bílé (nejméně praktické), růžové (opravdu sladké) a černé.

Další částí kroje je bílá čepička s černým lemem, kšiltem a bambulí na stranu. Tyto čepičky mohou nosit až studenti, kteří absolvují první ročník a naučí se něco o Teekkarikulttuuri. Studentům prvních ročníků se říká Fuksi.

Haalarit se nosí nejen v době slavností, ale také na různé exkurze a hlavně na párty, na kterých si studenti kupují nebo vyměňují nášivky (Haalarimerkki). Starý mazák, který už byl na hodně akcích se pozná snadno podle zažloutlé čepičky a haalaritu posetém velkým množstvím nášivek.

Každá fakulta má vlastní studentský klub (kilta = guild), který je zodpovědný za to, aby se noví studenti naučili teekarikulturi. Prodává čepičky a obleky, pořádá párty a exkurze a stará se o studijní materiály. Průvodce pro prváka, který by ho měl do všeho zasvětit, se jmenuje Isohenkilö.

Studenti mají také tzv. Sitsit párty. Na tyto párty vyjímečne nejdou v haalaritu, ale oblíknou se do společenských šatů.

O dalších svátcích a oslavách budu psát určitě ještě během roku. Tak se máte na co těšit :-).

Fotky studentů TKK

Některé významné svátky:


  • Lakinlaskijaiset - 30.září, poslední den, kdy se smí nosit letní čepičky teekkarilakki
  • Pikkujoulut - předvánoční svátky
  • Laskiainen - oslava jara, oslavuje se jízdou na sáňcích a na všem, na čem se dá jet (postele, pohovky...)
  • Vappu (1.května) - největší studentský karneval ve Finsku

Kristýnka

Žádné komentáře: