pondělí 10. září 2007

Finština, hesla a nenalezená sauna

Na první hodinu finštiny jsme dorazili s předstihem, sedli si do lavice a čekali na příchod učitele. Na stěnách učebny jsme si prohlíželi obrázky z Číny. Přišel vyučující, původem z Číny a začal mluvit - čínsky! V tom nám došlo, že jsme asi na špatné hodině. Rychle jsme se sbalili a odešli z učebny. Na počítačích jsme pak zjistili, že jsme opravdu měli být jinde. Hodina finštiny byla i později, tak jsme se rozhodli jít nejprve na oběd. Na první hodinu se mohlo dorazit i bez předchozího zápisu, takže to nebyl žádný problém.

Na orientačním dnu, kde byla i prezentace jazykových kurzů, se někdo zeptal, jaká je kapacita kurzu a co když bude plný. Odpověď byla docela vtipná a překvapivá. Kurzy nejsou prý nikdy plné, plné mohou být jen místnosti. Přesto jsem dneska viděla, že zápis do kurzu, který byl ráno, je uzavřen. Bylo tam totiž zapsáno 50(!) lidí.

Finština patří mezi ugrofinské jazyky. Nemá členy ani předložky. Nerozlišuje mužský a ženský rod. Má skloňování, časování a spoustu pádů. Taky vytváří věty tak, že ke slovům přidává další a další koncovky. Čte se tak jak se píše a má velmi pěkné "r" podobné tomu českému.

Po finštině jsme si šli změnit hesla, která jsme dostali při zápisu na univerzitu. Mysleli jsme, že nám to nezabere moc času, ale bylo to nadlouho. Existuje tu asi pět hesel - hlavni, na windowsy, mailové, síťové, servisní a do Topi (systém pro zápis předmětů). Naivně jsme si mysleli, že si nastavíme všechna hesla stejná a zapamatovatelná. Ale to byl velký omyl.

Nejenže systém pro změnu hesel kontroloval, zda si hesla nejsou PODOBNÁ, ale také kontroloval míru jejich bezpečnosti. Takže hesla musela obsahovat malá i velká písmena, číslice i písmena (max 3 číslice a min 3 písmena), alespoň 4 rozdílná písmena, nesměla obsahovat opakující se písmena za sebou ani více než tři písmena jdoucí po sobě v abecedě, stejné písmeno mohlo být v heslu max třikrát a heslo nesmělo být podobné předchozímu heslu.

Musím říct, že přijít na pět hesel, která se dají zapamatovat, jsou dostatečně odlišná a splňují tato kritéria bylo velmi obtížné. Ale dozvěděla jsem se fintu, jak volit dostatečně bezpečné heslo (tato finta byla přímo v návodu): zapamatovat si nějakou větu, pak vzít písmeno ze začátku každého slova a ještě přidat nějaká písmena či číslice. Výborné, že?

Večer jsem chtěla jít do sauny, která měla být ve vedlejším bloku. Ale nepodařilo se mi ji najít. Ptala jsem se několika studentů, jenže většina z nich byla nových a nevěděli nebo mě poslali do sauny, která byla zavřená :-( . Zkusím štěstí příště...

Kristýnka

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
Pokud by vam nekde prebyvali skripta na finstinu, tak se muzete obratit na mne, mel bych o ne totiž zajem, jen tak kdyby :()
E - mail : bonee@centrum.cz